Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részletezés:Forum

2011.07.14

 Jidoron játszódó történetek:

Az öreg koldus első meséje          in Köderdő antológia 2007
Az öreg koldus második meséje     in Köderdő antológia 2007
Az öreg koldus harmadik meséje    in Köderdő antológia 2007
A szörnyeteg                            in Rothadás antológia 2007
Jégszív                                    in Norstraden csillaga antológia 2010

Mindegyik Raoul Renier tollából.


Dudás Janó jóvoltából felkerült a honlapomra a Letöltésekhez a The Hero of Chaos (Songs of Skandar Graun), és továbi 5 szám is, amit A Káosz Sárkányaihoz készített. Ingyenesen letölthető, a szerző engedélyével itt:

 

http://caldwell.karcolat.hu/letoltesek


Caldwell írta:

   Az is csak véletlen egybeesés, hogy a főszereplő nálunk is tanárféleség... eredetileg sci-fi könyvesbolttulajdonos lett volna... de hát ugye, azt a titulust Mark Yhennon kapta :-))

Köszönöm a választ, ez most újabb kérdést vet fel első regényeid keletkezési sorrendjével kapcsolatban. Engem mindig is érdekelt, egy író milyen sorrendben írta meg egyes műveit. Egy francia kutató, Patrice Louinet a közelmúltban megállapította Robert E. Howard Conan történetei keletkezési sorrendjét, az eredeti kéziratok gépelési sajátosságait tanulmányozva. 
Korábban említetted, hogy első regényeidet gyakran többször is átírtad, így bizonyára nehéz konkrét dátumot rendelni hozzájuk.
Az is érdekes, hogy az első kiadásoknál, az ál-angol cím után szerepelt a copyright mellett egy évszám, ami talán a regény megírásának a kezdetét vagy esetleg a végét jelenti (ezeket a nem létező eredeti angol regényeket évekig kerestem a 90es évek elején külföldön).

Ezt a sorrendet sikerült összeállítanom korai regényeidről:

1.  Mindent vagy semmit (1981, kiadatlan) 
2. Két vagy háromszáz év (1982, kiadatlan) 
3. A Styen-1 legszebb napjai (1982, kiadatlan) 
4. Ébredés (1982, kiadatlan)
5. Isten neve: Web Larch (1984, befejezetlen)
6. Kavics a nyakban (1985 tájékán kezdted el írni, a copyright 1989, ekkor jelent volna meg eredetileg a Csokonay kiadónál)
7. Worluk átka (a copyright 1986, ez talán az első verzióra, egy sci-fi kisregényre vonatkozik, 1989-ban átdolgoztad A Káosz Szava írásakor, a fenti idézet alapján talán csak ekkor vált Mark Yennon sci-fi könyvesbolt-tulajdonossá)
8. Harc az Éj Kövéért (a copyright 1987, kezdés 1987 nyarán, a kézirat már megvolt 1989 nyarán; ekkor Leon még sci-fi könyvesbolt-tulajdonos lett volna?)
9. Az Éj Kardja (a copyright 1988, még mielőtt az első regény megjelent volna, elkezdtétek írni a második részt)
10. A Káosz Szava (1989 október)
11. A Káosz Szíve (1990 vagy 1991, ebből nincs első kiadásom, de szerepel benne a bióla a Worluk átkából)
12. Az Éj Istene (a copyright 1990)

Ebből a szempontból érdekes lehet még a 3 Ghouzm novellád, amik 1988-ban jelentek meg a Helios fanzinban, bár megírásuk dátuma lehet korábbi is. Ezeket is bizonyára az Isten neve: Web Larch regény inspirálta, csakúgy, mint a Cherubion regényeket és részben a Worluk átkát.

Utána a regények írási és megjelenési sorrendje és időpontja valószínűleg már egybeesett.

Ezen a korai műveid keletkezéséről lesz majd szó a tervezett (remélhetőleg még az idei évfordulóra megjelenő) Univerzum örökösei kötetben?

   Szépen összeszedted a korai regényeim listáját... már én sem tudom, hol kellene keresnem őket :-)
   Bocs, nem fogok kimerítő választ adni... remélhetőleg az életrajzi kötetből majd kiderül sok minden... csak pár apróság, amire biztosan emlékszem:


1.  Mindent vagy semmit (1981, kiadatlan)

   1979 februárjában alakult Debrecenben sci-fi klub, ennek hatására írtam az első sci-fi novelláimat, s nem sokkal később jött az ötlet, hogy összehozzak egy regényt is. /Korábban - már tízéves koromtól - próbálkoztam krimikkel, westernekkel, Rejtő-utánzatokkal, de 5-10 oldalnál egyik témában sem jutottam messzebbre./ 
   A sztori a közeljövőben játszódik, amikor is egy nemrég érettségizett srác felvételt nyer a nemzetközi űrbázis építésére, több száz szakmunkást foglalkoztató monstre űrmunkára. Persze előbb mindenféle betanítás, katonai kiképzés, egyebek...
   Ez nem véletlen, lévén, hogy 1979 augusztusa és 1981 augusztusa között katona voltam, és a regényt gyakorlatilag e két év alatt írtam. Pár hónappal előtte kezdtem, és leszerelés után pár héten belül fejeztem be. Azt tudom, hogy eleinte kézzel írtam spirálfüzetbe... de már a katonáskodásom második éve alatt elkezdtem gépelni - írógéppel -, mert hogy akkor számítógépet még nem is láttam.

2. Ébredés (1982, kiadatlan)

   Szerintem, ez volt a második regényem - bár inkább kisregény méretű, mint regény. Az ötlet keletkezésétől számítva kb. egy hónap alatt írtam, még mindig füzetbe, kézzel... Azt hiszem, csak az eleje van legépelve - kb. 20 oldal? -, a többi csak kézírásban létezik.
   Sztori: eutanáziára jelentkező, életunt embereket hivatalosan eltűntetnek az élők sorából... valójában egy idegen bolgyóra szállítják és rabszolgaként dolgoztatják őket (újraélesztik bennük az élni akarást), és később egy idegen fajjal vívott háború katonái (vagy inkább ágyútöltelékei) lesznek.


3. A Styen-1 legszebb napjai (1982, kiadatlan)

   Ezt közvetlenül az "Ébredés" után kezdtem írni, szintén füzetbe, kézzel... de később, miközben már a negyedik regényt írtam, bepötyögtem írógépbe.
   Sztori: két szálon fut. Egy katona, akinek egy telepesbolygón egyfajta őrszolgálatot kell ellátnia, megfigyeléseket végeznie a primitív őslakosokról... akikről persze kiderül, hogy jóval öregebb és bölcsebb faj, mint az emberek. A másik szálon egy veszekedő házaspár, akik épp válni készülnek, amikor kapják az értesítést, hogy ők nyerték a nagy "galaxiskörüli nászutat"... A két szál a Styen-e nevű bolygón találkozik, fura dolgok történnek.
   Erre határozottan emlékszem, hogy Francis Carsac: A sors hegyén c. novellája ihlette. (Galaktika 7. szám) Tetszett az a novella, és már a közepén sejtettem, hogy mi lesz a vége... Nem az lett, mint amit én kiagyaltam; tehát megírtam az én verziómat - aminek természetesen semmi konkrét összefüggése nincs a Carsac-novellával. 

4. Két vagy háromszáz év (1982, kiadatlan)

   Azt hiszem, ez volt az első regény, amit már nem kézzel, hanem eleve írógépbe írtam. Sőt, mivel ekkoriban az ÉGSZI számítógépes cégnél dolgoztam operátorként, elkezdtem bepötyögni számítógépbe is... értsd: SEMMI szövegszerkesztő, semmi ékezetes betű, és nem is printeren nyomtattam, hanem konzolírógépen... ami a monitor elődje. Azt hiszem, pár oldal után visszatértem az írógéphez :-)
   Sztori: A főszereplőnek megvan az a képessége, hogy jól olvassa az érzelmeket az arcból és a szemből. Ezt a képességeit bocsátja áruba a különböző bolygók királyainak, diktátorainak... arcról arcra haladva fel tudja göngyölíteni a lázongások gócpontjait, le tudja vadászni az illegalitásban bujkáló lázítókat. Persze, ő is megfertőződik, és átáll.
   A dátumban nem vagyok biztos. Vagy a befejezés, vagy csak a gépelés befejezése egész biztosan átcsúszott 1983-ra.

  5. Az isten neve: Web Larch (1984, befejezetlen)
   No comment.

  6. Kavics a nyakban
   Valóban, 1985-ben kezdtem el írni, ígógépen. Ígéretet kaptam a Csokonay Kiadó igazgatójától, hogy 1989-ben ez megjelenik, tekintve, hogy az általam szerkesztett sorozat tekintélyes hasznot hozott nekik. (Főképp a Conan). Aztán mire odáig jutottunk, az igazgatót más posztra helyezték, az utódja pedig nem volt hajlandó tudomást venni az egészről... pedig eddigre én már kijavítottam és újragépeltem a regényt, s azt a kiadó szerkesztője is javítgatta, és azt követően én egy gépírónőnek fizettem azért, hogy a szerkesztői javításokat figyelembe véve gépelje le. Egyrészt nem lett volna türelmem harmadjára is legépelni, másrészt - akkor még úgy tudtam - szorított a határidő.
   Később ez a regény jelent meg "A Boldogság Kék Szörnyetege" címen az Art Phoenix kiadónál. 

A regényekről egyelőre ennyit... :-)
A 3 Ghouzm-novellát kifejezetten a Helios megjenéseihez időzítettem, ezekbe a fanzinokba írtam - pár nappal a leadási határidő előtt készültek el.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.